Uusi lukuvuosi; arvalla, tuurilla vai suunnittelulla?

Työjärjestys

Taas on se aika vuodesta, kun reksit ja työryhmät kouluissaan suunnittelevat jo seuraavaa lukuvuotta. Yksi suurimmista asioista on tietenkin työjärjestysten teko. Tätä työtä määrittää niin perusopetuslaki, opetussuunnitelma kuin myös opettajien virkaehtosopimus kunnallisen virkaehtosopimuksen rinnalla. Nämä edellä mainitut tulee olla hallussa ja sen päälle kouluilla on omat linjauksensa, mitä asioita painotetaan. joissakin se voi olla opettajaparityöskentely, toisissa erityttämiseen tähtäävät sijoittelut,  useissa kouluissa myös jopa valitettavasti tilojen märäävyys ja/tai opettajien osaamisalueiden mahdollisimman laaja hyödyntäminen.

Kuten huomaatte, ei juurikaan ole mahdollista lähteä siitä että tunnit ”heitetään”  tai ”arvotaan” työjärjestykseen.  Turussa esimerkiksi eri katsomusaineet sitovat jo useita tunteja työjärjestyksestä. Kun on kaupunkitasolla sovittu etäopetusajat, niin niissä on pysyttävä. Se, että onko koulun tehtävä ylipäätään huolehdittava katsomusaineiden opetuksesta onkin kokonaan oman blogikirjoituksen aihe. Tämän lisäksi tilat määrittävät paljon sen, miten tunnit sijoitetaan. Koulun ensisijainen tehtävä on järjestää opetus jokaiselle vuosiluokalle määritetyn tuntimäärän mukaisesti opetussuunnitelmaa noudattaen.

Viime vuonna lähdin ehkä liikaakin se edellä, että opettajien vahvuuksia käytetään hyväksi. Se aiheutti sirpaleisuutta. Tänä vuonna menemme tilat ja vuosiluokkayhteistyö edellä. Tämä tarkoittaa sitä, että taito- ja taideaineet sijoitetaan uskontojen jälkeen työjärjestyshjelmaan, sitten kielilryhmät ja vasta tämän jälkeen lähdetään muodostamaan luokkien omia työjärjestyksiä.  Vuosiluokittain pyritään yhtenäistämään työjärjestyksiä, jotta työ yli luokkarajojen mahdollistuu.  Siltä odotan paljon, sillä se näyttää kehittyvän vuosittain opeyhteisössämme. Työn jakaminen tuo hyvinvointia ja jaksamista ja takaa opetuksen tasalaatuisuuden, kun se on yhteisesti suunniteltu.

Koskaan ei tule olemaan sellaisia työjärjestyksiä, mikä miellyttäisi kaikkia isossa noin 500 oppilaan ja liki 40 aikuisen yhteisössä.  Pyrkimyksenä on kuitenkin mahdollisimman ehjät työpäivät myös opettajille oppilaan edun lisäksi. Kun on tehty kyselyjä koulun alkamisajankohdista, niin vatstukset ovat lähes 50/50% puolesta ja vastaan kahdeksan tai yhdeksän aamuista. Onneksi lukkari vaihtuu vuosittain kuten myös  tuntimäärät ja seuravana vuonna se voi olla optimaalisen hyvä edelliseen verrattuna.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s