Seitsemän tähteä

Koulussa sattuu ja tapahtuu ja niin kuuluu ollakin kun lasten kanssa touhutaan. Sillä tavalla opitaan mitä ja miten tulisi ja ei tulisi toimia.

Perjantaina kävin taas yhden keskustelun parin nuoren herran kanssa siitä, millä tavalla antaa itsestään fiksun kuvan. Tarinassa tuntui olevan ensin kaksi eri puolta. Muistutin näitä pikkumiehiä siitä, että ”Miten se olikaan, mitä Taru -rehtorin kanssa puhutaan?” Pojan koko olemus rentoutui ja katse suuntautui suoraan silmiin ” Silloin puhutaan vain totta.”  Juuri näin. Yritän opettaa lapsille sitä, että kun mokaa niin sen voi tunnustaa turvallisessa ilmapiirissä. Asiat pitää voida selvittää puhumalla ja toden puhumisella pääsee kuitenkin pienemmillä omantunnon tuskilla. Lähes aina on mahdollista antaa ja saada anteeksi sekä oppia mokista, kasvaa uuteen toimintamalliin.

Virkavuosia on kuitenkin takana jo niin paljon, että ymmärrän ettei se aina näin helposti ja yksinkertaisesti mene, kuten ei elämä muutenkaan. Tähän tulisi kuitenkin pyrkiä, että ilmapiiri on turvallinen ei pelokas, kunnioittava ei ylimielinen. Kunnioittavaan ilmapiiriin koulussa ja koko yhteiskunnassa päästään muistamalla seitsemän tähdellistä asiaa, seitsemän hyvää tapaa toimia:

*Vaikka ei jostain pitäisi, niin hänestä ei tule puhu asoita, mitkä eivät ole totta.

*Ethän vääristele toisen sanomisia, älä ymmärrä tahallaan väärin.

*Älä kirjoita viesteissä tai somessa mitään, mitä et voisi sanoa kasvotusten.

*Vaikka olisit eri mieltä, niin älä tarkoituksella loukkaa toista.

*Opi esittämään kritiikki asiallisesti.

*Opi näkemään, milloin on hyvä himmata.

*Puhu aina totta.

Nämä yksinkertaiselta kuulostavat asiat ovat tapetilla koulussa joka päivä ja niistä meidän tulee pitää kiinni, jotta tulevaisuudessa meillä on yhdessä hyvin toimivia aikuisia.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s