Liikkuva koulu ja välituntipihat

WP_20140906_005Tänään Turun Sanomissa 6 c -luokan oppilaat kirjoittivat vetoomuksen kaupungille, että koulun pihalle on viimein tehtävä jotain. He ovat aivan oikeassa.

Koulu on kaikkineen suunniteltu pienemmälle joukolle oppilaita. Seitsemän vuotta sitten aloittaessani reksinä oli oppilaita 364 ja tämän päivän luku on 506. Tästä tosin 85 opiskelee Uittamolla, mutta eskarit täydentävät Vähiksessä lukua.

Tällä hetkellä tämän noin 500 oppilaan+eskarin käytössä on kaksi keinua. ja yksi pieni kiipelilyteline ja toki käytössämme on iso pallokenttä koulun takana,  Muuten oletuksena on, että lapset viettävät aikaansa asfaltoidulla pihalla. Toki siinä on mahdollista harrastaa pallopelejä.

Oppilaiden huoli on aiheellinen, mutta  tähän on onneksi herätty jo muaallakin.Koulu toimii vuokratiloissa ja koulun rakennukset pihoineen kuuluu Tilapalvelukeskuksen hallintaan. Jos joku ihmettelee, että miksei koulusta vaan hankita lisää keinuja yms pihalle, niin vastaus on se että vuokralainen ei voi itsenäisesti tehdä päätöksiä tilan muutoksista ja käytöstä. Alueemme ylläpitoinsinööri on käynyt kolmisen viikkoa sitten katsomassa pihaa ja saanut m koululta toiveita. Hän katsoo, mitä kaikkea  pihalle mahtuu. Turva-aluevaateet ovat julkisilla paikoilla melko suuret, joten se rajoittaa pihalle tulevien aktiviteettien määrää. Homma siis rullaa eteenpäin ja ehkäpä tuo oppilaiden kirjoitus saa rahoituksen löytymään.

Koulun aikuiset ovat myös omalta osaltaan pähkäilleet, miten pihan saisi toiminnallisemmaksi.  Noora -ope on Likuuva koulu -vastaavana ideoinut meille välituntiväline-lainaamon, mikä aloittaa ensi viikolla ja pallovuoroja ollaan lisätty kahdelle eri kentälle. Lisäksi välituntialue laajenee C-rakennuksen taakse.

Uittamolle saatanee myös keinu, vaikka muuten Uittamon tilanne on ideaalimpi koulun alapihalla olevan metsikön ansiosta. Tekemistä löytyy mielekkäässä maastossa.

Vaikka meille onkin muutoksia tulossa, niin monessa muussa koulussa ongelma on aivan sama; asfaltti ja ei mitään muuta. Uusissa monitoimitilarakennuksissa on huomioitu piha ja sen käytettävyys, mutta on kymmeniä kouluja joilla on sama ongelma kuin Vähiksessä. Koulun pihat ovat kaikkineen alueen lähiliikuntapaikkoja ja niihin kannattaa panostaa, sillä jokainen liikkuvuuteen panostettu euro tulee takaisin korjaavasta toiminnasta.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s