Aikaa leikille

Leikki on lapsen luontaista toimintaa. Parhaimmillaan leikki ruokkii mielikuvitusta, kasvattaa sanavarastoa ja käsitteistöä ja liikuntaa. Leikin kautta lapsi oppii sosiaalisia tilanteita ja koodistoa sekä muiden kanssa toimimista. Leikki ohjaa yrityksen ja erehdyksen kautta, opettaa onnistumisia ja epäonnistumisia, auttaa sietämään pettymyksiä ja tuntemaan myötätuntoa.

Tämä kaikki on meille aikuisille selvää, mutta mietin että tuemmeko me sitä että leikille jää aikaa. Onko toiminta koulussa liian tehtäväkeskittynyttä ja ohjaako älylaitteet liikaa perheiden vapaa-aikaa. Olemmeko sokeutuneet kiireelle ja kohtaamiset toisten ihmisten kanssa katoavat. Puuttuuko läsnäolo vai tuntuuko se jopa hankalalta.

Koulutuksen asiantuntija, professor of practice, Pasi Sahlberg on pohtinut myös tätä asiaa ja esittää kolmen kohdan ohjetta, mikä tukisi lapsen luontaista tapaa toimia. Tämä pisti pohtimaan sitä, että voisiko leikkivä koulu olla seuraava tavoite tai jopa koulun visio. Mikseipä meidän aikuistenkin.

Linkki tähän: https://www.smh.com.au/education/a-three-point-plan-for-sleepless-screen-obsessed-kids-play-play-and-more-play-20191104-p5377j.html

Blogi

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s