Joulun juhlinnasta

branch celebration christmas christmas ornament

Viime päivinä on niin mediassa kuin kouluissa ja työpaikoilla puhuttanut, että mitkä perinteet ovat katsomuksellisia ja  tunnustuksellisia tai kulttuuiperintöä ja kansallisia tapoja. Voiko koulu käyttää kirkkoa tilana vai ei, voidaanko laulaa yhteisesti Enkeli taivaan tai Kilisee kilisee kulkuset.

Vähä-Heikkilän koulussa on jo vuosia oltu hyvin sensitiivisiä katsomusasioiden kanssa. Vähä-Heikkilän koulu on Martin koulun kanssa ainoa alakoulu Turussa, missä viidensillä luokilla on yhteiset katsomusaineen opetusjärjestelyt. Se tarkoittaa sitä, että vain osa tunneista järjestetään katsomusten mukaisissa ryhmissä, muut tunnit ovat yhteisiä. Tässä on takana ajatus siitä, että tämän päivän maailmassa meidän tulee oppia ymmärtämään toisia katsomuksia, erilaisia kulttuureja ja tapoja. Tämän päivän maailmassa tarvitsemme sitä enemmän kuin koskaan ennen. Niin uskonnollisissa yhteisöissä kuin vapaa-ajattelijoissa on vastustusta tähän järjestelyyn. On kuitenkin hyvä huomioida, että koulun tehtävä on noudattaa opetussuunnitelmaa ja se toteutuu tässä järjestelyssä. Koulussa ei ole tunnustuksellista opetusta. Ei ole ollut vuosikausiin. Omana toiveenani on, että nuo yhteiset järjestelyt voisivat tulevaisuudessa koskea kaikkia luokka-asteita. Kyse ei ole kenenkään katsomuksen vastaisuudesta vaan nimenomaan päinvastoin; kaikkien kunnioittaminen ja ymmärryksen lisääminen.

Olemme halunneet aiempina vuosina ja vielä tänä vuonna tarjota kodeille mahdollisuuden osallistua joululaulutapahtumiin. Koska koulun saliin mahtuu kerrallaan noin 200 paikkaa, niin olemme järjestäneet jouluisin kaksi erillistä tilaisuutta joista toinen on ollut Martin kirkossa ja toinen koululla. Oppilaita on 510  ja jos jokaiseta perheestä osallistuu yksikin aikuinen, niin luku nousee noin 800 henkilöön. Tämä traditio on tänä vuonna nyt neljättä kertaa. Meillä on siis ollut kaksi vaihtoehtoista tilaisuutta jotta kaikki mahtuvat mukaan; tilana joko kirkko tai koulu. Tämä on täysin aluehallintoviraston ja apulaisoikeusasiamiehenlinjausten mukainen. Asia tarkistettu viimeksi 13.12.19.

Pääsääntöisesti koulumme huoltajat ovat ymmärtäneet tilakysymyksen, mutta avaan asian vielä näin tänne, ettei kenenkään tarvitse kuormittaa omaa mieltään.

Keväisin sitten juhlitaan neljänä erillisenä iltana, koska jouluna emme kykene järjestämään yhteistä päätösjuhlaa.

Ja kyllä, joulua voimme juhlia koulussa vuodenaikatapahtumana, voimme laulaa perinteisiä joululauluja ja askarrella satuhahmoja. Se on kulttuurista perintöä.

Hyvää tulevaa valoisempaa aikaa.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s